Möte intressegruppen för frukt- och insektsätande fåglar i Mariestad 2016

Möte intressegruppen för frukt- och insektsätande fåglar i Mariestad 2016
20 oktober, 2016 Bengt Larsson
Sommartangara (Piranga rubra), Costa Rica. Håkan Kronholm.

Sommartangara (Piranga rubra) hane, Costa Rica.

Lördagen den 3 september träffade ett 20-tal fågelentusiaster i Mariestad. Vi började med en dropp in fika vid 11.00, kul att återse och träffa nya med samma intresse från hela landet och även en dansk hobbyvän var med.

deltagare-fra%cc%8an-sverige-och-danmark

Deltagare kom från nästan hela Sverige och en från Danmark. Skåne var dock dåligt representerat.

arrango%cc%88rerna-magnus-karlsson-och-arne-nylund

Magnus Karlsson och Arne Nylund arrangerade mötet i Mariestad. Arne berättade om sina erfarenheter av uppfödningar i sitt föredrag.

Första föredraget var av Arne Nylund. Arne berättade om sitt fågelintresse och berättade om de arter han håller nu och vilka erfarenheter han har av dessa. Han håller och föder upp grön arassari och större beostare. Intressant att höra vilket bomaterial som fick beostararna att bygga och ruva och hur man märker på holksovande fåglar som arassarin när det är dags att häcka. Då börjar de slänga ut allt som är i holken och i botten har Arne lagt färgat spån för att se när det är rätt tid att ge extra mycket foder. Arne fortsatte med att berätta om tofsskrikor som är de senaste arterna han skaffat.

Efter en bensträckare fortsatte det andra fördraget av veterinär Sten Wiechel. Sten tog upp några ämnen inom sjukdom och smittspridning men framför allt framhåll vikten av friskvård. Då kunskapen och veterinära är mycket begränsad och fåglar är proffs på att dölja eventuella sjukdomar. Sten pratade även om vikten att minska stress för fåglar.  Då detta ofta kan vara en faktor som gör att sjukdom bryter ut. Alla hade möjlighet att ställa sina frågor om hälsa och sjukdomar hos fåglar och tillsammans kunde vi diskutera olika infallsvinklar och erfarenheter.

118

Turkosfågel (Cyanerpes cyaneus) hane, Costa Rica.

Nu var det dags för kaffe efter kaffet var det som tredje och avslutande föredrag hållare Håkan Kronholms tur. Håkan berättade och visade många bilder från sina resor i Costa Rica. Costa Rica är känt för sitt rika naturliv och Håkan har verkligen lyckats att fånga mycket på bilder. Han visade från vilka delar han rest i och hur klimatet och arterna skiljer mellan de olika områdena. För dig som har möjlighet rekommenderar jag verkligen att följa med på den resa som Svensk Fågelhobby anordnar under våren 2017 (se tidigare nummer i tidningen Fågelhobby eller kontakta Håkan).
Som avslutning för dagen bestämde vi att detta ska vara en återkommande aktivitet så redan nu kan ni boka första helgen i september. 2017 kommer vi att träffas i Skåne vid Österlen mer information kommer. Några av oss valde att bryta upp och åka hem medans andra hade bokat övernattning och festligheterna fortsatte med en gemensam middag där vi delade anekdoter och skrattade gott och pratade tillsammans långt in på natten. Efter frukost spred sig samlingen till olika delar av landet igen. Jag vill framföra ett stort tack till Magnus, Sten och Arne som arrangerade denna träff.
För mer information om gruppen se www.aves.se eller facebook Intressegruppen för frukt & insektsätande fåglar

De som är intresserade att vara med i gruppen kan kontakta Håkan Kronholm, hakan.kronholm@angered.goteborg.se.

Text Martin Simonsson
Foto Stefan Sjöström (mötet) och Håkan Kronholm (fågelbilder från Costa Rica)