Specialistfågelmöte i Svedala 2011

Specialistfågelmöte i Svedala 2011
23 mars, 2016 Bengt Larsson

Vi var ett förväntansfullt gäng från hela Sverige som samlades i Svedala, Skåne, den 20 augusti. Folk av den utrotningshotade variant av Homo sapiens som har fåglar som hobby och dessutom ett djupt intresse för uppfödning av frukt- och insektsätande fåglar. Syftet med detta möte är att sprida intresse och kunskap mellan människor som kan och vill samarbeta.

Förra gången, den första för två år sedan, hade vi ett program med uppfödningsföredrag av sockerfåglar, honungssugare, tukaner och beostarar, insamling av guldbaggelarver samt avslutning med en obduktion utförd av vet. Tomas Lundgren. Den här gången hade vi valt ett mer allmänt tema med foder som överrubrik där huvudvikten lades på insamling och odling av foderinsekter samt utfodring med frukt.

Bengt Larsson inledde med att hälsa alla välkomna och visade bilder från insamling av myrpuppor av röda stackmyran. Jonas Tuvesson fortsatte med att berätta om odling av olika foderinsekter med tonvikt på gräshoppor men även mjölmask, Zophobas, syrsor av olika arter. Diskussionen var livlig om vad fåglarna tyckte om, nyttighet, eventuella risker med kitin, vad skall man utfodra mjölmaskar med? Hur mycket och i vilket ömsningsstadie skall man ge dem? Var får man tag på foderinsekter? Levande, fryst, frystorkat, etc?

 

Efter lunch fortsatte Bengt att prata om frukt och utfodring med frukt. Risker med för hög järnhalt i universalfoder och pellets. Möjligheter med att utfodra med fryst tärnad frukt. Programpunkten blev något förkortad eftersom tiden hade sprungit iväg och det var några punkter kvar på programmet.

Thomas Brosset var inbjuden och visade fågelbilder från Java, Nya Guinea och Nya Kaledonien. Tanken var att vi skulle kunna diskutera hobbyfågelaspekter utifrån bilderna men det föll sig så att de flesta arter var okända i hobbyn. Däremot fick vi se massor med bra och unika bilder tagna av Thomas reseledare under resorna i Indonesien, Mehd Halaouate. Paradisfåglar, näshornsfåglar, kungsfiskare, honungsätare, bulbyler, bladfåglar, flugsnappare, hornparakiter, tigerpapegojor, hackspettpapegojor och mycket annat. Mehd själv kom inte hem förrän i september och var därför inte med.

En diskussion om järn i foder fick många att tänka efter. Fruktätande fåglar är generellt mycket känsliga för överdosering detta samtidigt livsviktiga mikronäringsämne. En rad foder med alltför hög järnhalt för att utfodra fåglar med presenterades, vissa fabrikat av universalfoder och pellets, hundmat, mm, och även de med garanterat låg järnhalt, bland annat en ny pellets i Europa från USA som alla tukanuppfödare där använder. Fabrikanternas seriositet diskuterades och ifrågasattes. Vi konstaterade alla att det är idiotiskt att chansa med billiga tveksamma foder när det finns testade bra.

Det hela avslutades med en grillkväll hemma hos Bengt och Birthe där alla fick möjlighet att titta på de olika fåglarna i trädgårdsvoljärerna. Bland annat en förstauppfödning av kastanjeryggad trast. Medan grillkolen blev grillklar gick vi hem till Magnus Pettersson som nyinflyttad bor några kvarter från Bengt och tittade på hans första voljär med glansstarar och hjälmvaktlar. Eftersom vi är fågelintresserade fastnade vi även vid undulaterna i trädgården och minns hur allt började en gång i tiden.

Hela dagen gick i samarbetets tecken med prestigelösa diskussioner där alla öppet delade med sig erfarenheter. Många frågor togs upp som ställde gamla påståenden och metoder på sin spets mot nya. Frågetecken blev utropstecken. Precis det alla önskade. Vi konstaterade att fågelpriserna blivit astronomiska men att i vissa fall har priserna skjunkit drastiskt de senaste åren, bland annat glansstarar och afrikanska skäggökar. Gemensamma inköp av foder och fåglar kommer att erbjudas de som är med i den e-postkedja som vi beslutade att skapa. Ingen förening, inga stadgar ingen styrelse., bara samarbete.

Vi kommer att ses nästa sommar igen. Det var alla helt överens om.