Universalfoder och pellets.

Universalfoder och pellets.
21 mars, 2016 Bengt Larsson

Universalfoder och pellets är praktiska foder som gör skötseln lättare. Det är ett fullnäringsfoder och teoretiskt skall fåglarna kunna leva på det enbart med vatten. Själv föredrar jag att hålla andelen färskfoder, i form av insekter och frukt, till minst 60 %.

Det universalfoder som finns på marknaden är baserat på bageriprodukter med ägg som animalisk proteinkälla. De flesta fåglar tar det, även papegojor och fröätare. Det man bör vara uppmärksam på är att det måste hålla låg järnhalt, helst 40-65 ppm (mg/kg). De som anger järnhalt är Orlux Uni Paté, 80 ppm, och TOVO, 65 ppm.

Pellets finns i en rad fabrikat och jag har provat många. Jag smakar på dem och de som inte smakar bra provar jag inte ens på fåglarna. Det finns också de som ser ut och luktar som tuggummi och de kommer heller inte på tal. De tillverkare som redovisar innehåll och speciellt de kritiska näringsämnena, väljer jag. Efter att ha använt Nutribird T16, som skall hålla låg järnhalt, i många år men ändå haft några fall av den obotliga järnlagringssjukan, kommer jag att byta till NutraZu ZuLife Softbill Diet från amerikanska Mazuri. Brogaarden i Danmark säljer det och varje batch är testad för järnhalt. Många amerikanska tukanuppfödare har använt denna pellets i många år med framgång. Båda är extruderad pellets. Den komprimerade, som liknar marsvinspellets, vet jag inga andra fåglar än strutsar, hönsfåglar, simfåglar, tranor och papegojor som äter.

Bengt Larsson