Uppfödning av trefärgad glansstare (Lamprotornis superbus)

Uppfödning av trefärgad glansstare (Lamprotornis superbus)
23 mars, 2016 Bengt Larsson
Livsmiljö för trefärgad glansstae i Tanzania.

Vilsmiljö för trefärgad glansstare i Tanzania.

Den trefärgade glansstaren (Lamprotornis superbus) finner man i Östafrika på savannen eller i parkområden.
Man ser den ofta på marken sökandes efter föda. 2010 var jag med min familj på resa i Tanzania. Där såg vi dem i mängder. Oftast i flockar upp mot 20 individer. De hade lärt sig var människan tog sina pauser under safariturerna. Då kan det vankas mat. De var helt orädda och hoppade runt fötterna på oss.

Trefärgad glansstare i Tanzania.

Trefärgad glansstare i Tanzania.

Ibland får jag frågan om vilken av de starar jag håller som jag tycker är trevligast.
På den frågan behöver jag aldrig fundera på svaret. Det blir den trefärgade glansstaren. Enligt min mening så har den allt. Vacker, trevlig sång, oftast helt orädd och inga problem med maten.
Jag ger mina fåglar Tovo universalfoder, frukt och insekter i alla dess former. Det vanligaste är dock vanlig mjölmask. Som de flesta andra starar så är de allätare. När vi träffade på dem under vår resa i Tanzania så slängde vi till dem lite av varje från våra lunchlådor vi fick med oss ut på safariturerna. De åt allt.

Jag håller mina i en voljär med måtten 8x2x2,6 ( längd, bredd, höjd ). I denna voljären håller jag även ett par turakoer och ett par hjälmvaktlar. Jag har aldrig sett några som helst tecken på stridigheter mellan de olika arterna. Om fåglarna inte konkurrerar om liknade bon så brukar det sällan vara några problem. Turakoerna häckar i korg och stararna i holk. Jag använder mig av en vanlig mindre parakitholk. Den storleken som man brukar använda till nymfparakiter. Glansstararna fyller snabbt holken med torrt gräs och torra blad. De är extra förtjusta  i torra blad från bambuplantan. De bygger ett ganska slarvigt bo inne i holken. Antalet ägg brukar vara mellan 3-4 st. Äggen ruvas i 13-14 dagar.
När äggen väl är kläckta så går det åt massor med insekter. Jag ger mina nyömsade mjölmaskar, frysta flugpinkies, soldatfluglarver, vaxmottlarver och syrsor. Jag har även en insektsfälla som jag tömmer varje morgon. I den brukar det vara en del olika nattflyn. Jag ger dem insekter 4 gånger per dag när de har ungar i holken. Båda föräldrarna turas om att mata ungarna. I år hade jag kvar en unge från förra året. Den hjälpte också till att mata. Jag tyckte nog att det var den som var flitigast.
Efter ca 20 dagar lämnar ungarna boet. De är självständiga efter ca 18-20 dagar.

Matningsdags.

Matningsdags.

Om ni funderar på att börja med frukt och insektsätande fåglar kan jag varmt rekommendera den Trefärgade glansstaren. Ni kommer inte att bli besvikna, det lovar jag er.

 

Håkan Kronholm

Se video om trefärgad glansstare: www.youtube.com/watch?v=ofCoLY7JwAA